HEJ

Efter att ha julbakat lite mer klassiska bakverk hos Simons familj i söndags, så ville vi baka lite rawfood-varianter också. Vi vill inte bidra till att dela in mat som svart och vit, ”dålig” och ”bra” (ä v e n om det såklart finns bra som rent näringsmässigt är bättre eller sämre, beroende på vad man jämför med). Men Katarina Andersson uttryckte det väldigt bra i Biggest Loser VIP häromkvällen. Något i stil med: ”Jag tror inte på nolltolerans, om man inte själv vill ha det så. Om man uppskattar det (alltså sötsaker m.m.) så självklart finns det plats för det också.”

Men vi vill visa att det finns alternativ som också är väldigt goda, och näringsrika/mättande som vid v i s s a tillfällen kanske passar bättre eller lockar någon mer än traditionella bakverk.

Denna gång är det dags för ett recept som säkert passar alldeles utmärkt till advents- och lussebullar! Vi improviserade lite, men utgick från detta kanelbullerecept från tidigare i höst. Det vi ändrade vara att vi bytte ut fyllningen till en vanilj-&kanelfyllning istället för enbart kanel och tillsatte saffran i ”degen”.

 

INGREDIENSER:

2 dl cashewnötter

1 dl havregryn

1 dl kokos

150 gram dadlar (8-10 st, men väg gärna om du har en våg)

1 dl mandlar (gärna blötlagda över natten)

0,5 g saffran

0,5 tsk kanel

1 tsk vaniljpulver (vill man ha ett billigare alternativ, funkar säkert vaniljsocker)

vatten

en nypa salt

HOW-TO: Kör gärna cashewnötterna och havregrynen i ugnen på strax under 100 grader (ca 10 min), eller skippa detta moment om du inte tycker det lät värt den extra tiden 😉 Mixa ihop med kokosen, saffran & en nypa salt. Ha sedan i hälften av dadlarna, 75 g, och en skvätt vatten, 3-4 tsk. Ställ åt sidan.

Börja med fyllningen genom att först köra mandlarna tillsammans med vaniljpulvret & kanelen till ett grovt ”mjöl” och tillsätt även här sedan 75 gram dadlar och lite vatten, 1 msk ungefär + lite salt även här om du som vi vill få fram vaniljsmaken lite extra. Mixa lite till och du har en fantastiskt god fyllning framför dig!

Platta sedan ut degen mellan två bakplåtspapper och kavla/platta ut till en rektangel (ca 0,5 cm tjock). Bred ut fyllningen och rulla sedan så ”tätt” som möjligt till en tjock härlig saffransrulle. In i kylen en stund, så den får stelna – blir enklare att skära upp sedan då. Sista steget är att skära upp och ev. pudra över lite kanel på toppen om man vill ha den där pricken över i:et (och det vill man ju?!) – ÄT & NJUT. <3

// V & S. 

Dela: