Idag blir vårt återhämtningstips något som kan vara bland det svåraste i denna uppkopplade värld. Uppkopplad = ej avkopplad? Kanske påverkar det dig mer än du gjort dig uppmärksam på.

Tänk bara att vi känner krav att vara så tillgängliga och nåbara hela tiden. Att många av oss också dagligen jämför vårt eget livs ”behind the scenes” med alla andras ”highlight reel” på Instagram eller liknande medier. Vi, jag & Simon, är inte själva immuna mot detta moderna beteende såklart. Men kanske just därför vi också vill ta upp det.

Vi tycker att ett viktigt steg i att bli mer medveten i sin användning av sociala medier är att välja när man kopplar av och på, och att stänga av notiserna till Facebook/Instagram osv. och att välja när man kollar. För ofta är det ju inte något som inte kan vänta – skulle det vara något akut som någon vill dig så ringer den personen säkert om den inte fått svar från dig inom en kort stund.

Särskilt när vi låter oss avbrytas och störas av notiser då och då, så tar det närvaro och uppmärksamhet från det vi håller på med för stunden. Så kanske är det inte alltid det vi fokuserar på som är problemet, utan det vi tappar fokus från. Att vi väljer att fokusera på något, på bekostnad av något annat – som kanske egentligen är viktigare.

Jag, V, har just nu en ’social media detox’, som innebär att jag tagit bort min ingstagram-app för 1 vecka till att börja med. Facebook kommer jag endast använda i jobbsyfte, alltså på jobbet, och använda messenger-appen bara för att jag skriver där med många av mina vänner. Jag kommer fortsätta läsa bloggar dock, och även kolla Pinterest för inspiration. Så jag kör min egen light detox. Kanske att du som läser vill göra detsamma?

// V & S

Dela: