Hej på er!

Idag ska det handla om en specifik metod som jag har testat men inte vetat vad det kallas.. hörde i alla fall om det i Framgångspodden med Alexander Rozental, som handlade om prokrastinering – dvs att man skjuter fram saker man vet att man borde göra.

Vill börja med att understryka att jag inte är den person som förespråkar att vara effektiv 100% av tiden och att ”just do it” är devisen alla borde leva efter. Jag är mer den som vill ha (och rekommenderar andra) balans. Jag har nämligen snarare en tendens att anti-prokrastinera, alltså jag KAN ibland inte stå ut med att skjuta upp saker jag anser att jag borde göra – där kommer perfektionismen in det hela. Jag kan ibland inte slappna av förrän disken är fixad osv. Jag tänker att det som är viktigt för att hitta en slags balans är att prioritera OCH att inte vara sån perfektionist att ”om det inte kan bli perfekt gör jag det inte alls”- typ. Men i alla fall, tappade visst tråden lite.. hehe.

Det jag egentligen skulle skriva om var ju den här specifika metoden som både Alexander Rozental rekommenderade i podden, och som även jag kan understryka funkade för mig. Det handlar om att satsa på output istället för input.

Input: att bestämma sig för att klara av en särskild ”prestation” (oavsett tidsåtgång)

Output: att göra något under en bestämd tid (oavsett hur långt man kommer)

Detta var något jag först upptäckte när jag tränade för Gbg-varvet för två år sedan; att jag funkade så mycket bättre mentalt när jag bestämt mig för att gå ut och springa under 1,5 h – istället för att bestämma en sträcka som jag skulle springa. Nr jag började jobba med output istället för input blev det så mycket mer glädjefyllt och mindre kravfyllt! Jag kom oftare ut på löpturer och dem blev mycket mer positiva än de hade varit då jag fokuserade på en viss sträcka. 

Men det kan såklart vara olika för olika personer, för endel kanske ”input-metoden” funkar klockrent och då kör man ju såklart på den. Det kan dock vara kul att reflektera över det på det här viset. Har du några åtaganden i ditt liv där du jobbar mer med output? Eller input? Vad skulle hända om du testade den andra metoden, the other way around?

// v. 

 

Dela: