Sedan jag (V) kollade på en tjej som kör en Youtube-kanal om kost & näring och hörde henne prata om ”5 steps to Intutitive eating” så har jag tänkt på det mer och mer.. och inte riktigt kunna släppa det. Tänkt att det låter precis som det jag strävat/längtat efter ända sedan jag kom ut på andra sidan av min ätstörning (kommer ett längre inlägg om min resa inom kort). För det beskriver ett sunt förhållningssätt till mat, kost och kroppen. Och det tänker jag att många av oss skulle behöva skapa.

Självklart tänker jag att många av oss även skulle behöva äta hälsosammare – få i oss mer näring. Men ibland tror jag att vårt sneda förhållningssätt till mat i slutändan bara sätter käppar i hjulet för oss och att det kan vara klokare att faktiskt börja i den änden.

Därför tycker jag det känns sunt att faktiskt fokusera på att inte försöka trycka undan och ignorera sin hunger, eller mättnadskänsla, utan att låta dessa känslor få tala sitt tydliga språk – och lyssna på dem i så stor utsträckning som möjligt. Att fokusera på det istället för att planera innan exakt vad man ska äta, när och hur mycket – det, för mig, känns mer hälsosamt.

Också se att mat kan vara mer eller mindre näringsrikt, men inte behöva se det så svartvitt att man klassar det som bra eller dåligt. Allt har sin tid och ibland kan man äta en kanelbulle eller tre, medan det ibland är tid för de där vanliga näringsrika målen som vi behöver få i oss för att fungera optimalt och må som bäst. Men vi kan äta av allt, i lagom mängd är ingenting egentligen dåligt och ingenting i alltför stor mängd är egentligen heller bra, tänker jag. Man kan dricka för mycket vatten, t.ex.

Och det är mycket tack vare den inställningen till mat som jag har tillfrisknat, och anser mig ha ett bra förhållningssätt till mat idag. Och det är väldigt viktigt för mig att upprätthålla det, eftersom jag aldrig vill tillbaka till en ätstörning. Det påverkar psyket och kroppen på så enormt många negativa sätt.

”If you have to restrict, binge, over exercise or punish yourself to stay there, your body isn’t supposed to be there. ”

Take care of yourself like you took care of your very first tamagotchi 😉 

// V 

Dela: